Geuren verdrijven
Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus van van aerosolen of gassen, dat zijn kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Mensen en dieren beoordelen geuren met hun reukvermogen en kunnen zo bijvoorbeeld voedsel en gevaren (denk aan vijanden) waarnemen zonder dat deze te zien zijn. Een geur die als onaangenaam wordt ervaren, wordt aangeduid als stank.
Onaangename geuren zijn op verschillende wijzen te bestrijden, vaak worden er aromadispensers, geurkaarsen of luchtverfrissers gebruikt, maar in de praktijk wordt hiermee alleen maar een extra geurlaag bovenop de bestaande geur gelegd wat het probleem niet oplost maar alleen maar maskeert of in sommige gevallen verergert.
Om geuren effectief te kunnen bestrijden zijn er verschillende luchtzuiverende technieken beschikbaar, filters kunnen de vluchtige stoffen en gassen absorberen, actieve luchtbehandelingstechnieken breken de geuren op moleculair niveau af.
Actieve kool filters
Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof die de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden. Actieve kool wordt in filters op diverse wijzen toegepast zoals gevlochten vezels of geperste matten maar een honingraatstructuur waarin honderden losse bolletjes actieve kool opgesloten zitten komt het vaakste voor.
Actieve kool is een sterk adsorptiemiddel. Actieve kool kenmerkt zich door het zeer grote oppervlak, een gram vaste stof kan een oppervlak hebben van enkele honderden vierkante meters. Hierdoor is het in staat verschillende schadelijke stoffen aan zich te binden, en is het actieve kool filter effectief tegen vluchtige organische stoffen, sigarettenrook en onaangename luchtjes.
In tegenstelling tot wat door sommige fabrikanten van luchtreinigers geclaimd wordt is actieve kool niet wasbaar, het kan alleen worden gereactiveerd door thermische reactivatie in een speciale reactivatie-oven. Wasbare actieve-koolfilters bevatten geen echte actieve kool.
Actieve luchtreiniging
Verschillende luchtzuiveringstechnieken kunnen onder de noemer "actieve luchtreiniging" worden toegepast, bij deze technieken wordt de vervuiling op moleculair niveau bestreden, vormen van actieve luchtreiniging kunnen zijn:
- Ionisatie
- Plasma luchtreiniging
- Fotokatalytische luchtreiniging
- Ozon luchtreiniging
Ionisatie
Zwevende fijnstofdelen zijn de dragers voor verschillende allergenen toxische chemische scheikundige stof en ziekte verwekkers. De negatieve ionen geven hun lading aan het molecuul af. Deze nieuwe negatief geladen moleculen binden zich wederom aan andere positief geladen molecule uit de onmiddellijke omgeving. Deze agglomeratie voert tot de reeds genoemde zinken van de clusters door de gewichtstoenamen. Door dit proces worden schadelijke stoffen uit de ademlucht verwijderd.
Plasma luchtreiniging
Plasma wordt naast vast, vloeibaar en gas gezien als de vierde aggregatietoestand, en wordt opgewekt door een een spanningsboog op te bouwen tussen 2 punten, dit kunnen naalden zijn, plaatjes of kabels.
De lucht wordt gezuiverd doordat de plasma ionisator instabiele moleculen zoals hydroxyl radicalen (OH) produceert, Deze moleculen hechten zich aan vervuilingen zoals vluchtige stoffen (geuren) en micro-organismen in de lucht die door dit proces worden afgebroken.
Fotokatalytische luchtreiniging
In combinatie met het UV-licht worden optische katalysatoren toegepast, dit zijn samenstellingen van materialen waaronder titaniumdioxide (Tio2) die als er UV licht op schijnt als gevolg van een katalytische reactie gasvormige waterstofperoxide (H2O2), hydroxyl radicalen (OH), negatieve ionen (O3-) en superoxiden (O2-) produceert. Deze instabiele moleculen hechten zich aan vervuilingen zoals vluchtige stoffen (geuren) en micro-organismen in de lucht die door dit proces worden afgebroken.